Selamat Hari Jururawat 2012

Assalamualaikum wbt

Selamat Hari jururawat semua misi-misi yang hensom lagi jelita. Teheee >" <  sorry lambat wish sebab tadi balik lambat. Must ramai yang tak tahu 12 mei ni selain tarikh cantik dan hari lahir bonda saya,  hari ini jugak adalah hari sambutan jururwat seluruh dunia. So adik-adik yang bercita-cita nak ambik nursing after study nanti tolang take note. 

So alang-alang dah tahu hari ni seluruh jururawat di dunia dirai. Nama je dirai tapi hakikatnye jururawat tak cuti pun tau. Nak bagitahu jugak kenapa lahirnya hari jururawat ni. Saya pun baru je google. teheee dah lama tahu cuma ingat-ingat lupa.so kenalah google balik nanti kan tersalah info pulak.


Anda kenal dengan wanita ini? untunglaa ~ kalau kenal

Chef Florence aka The Lady with the lamp. Dia ni jururawat yang berkhidmat dengan askar pada tahun 1854. Boleh lekat nama lamp tu pulak sebab waktu malam je dia ni suka buat ward round untuk tengok askar-askar yang cedera bertemankan lampu. Dia ni jugak antara yang banyak memberi sumbangan dalam bidang perawatan antaranya memperkenalkan jururawat wanita dalam perang ketika perang crimean di Turkey, menubuhkan sekolah jururawat di St Thomas Hospital di London, menghasilkan ramai jururawat yang membantu dalam proses kejururawatan, seorang penulis dan telah menulis sebuah buku, berpengetahuan dan dia juga seorang pakar statistik. Florence Nightingale telah meninggal dunia pada 13 Ogos 1910 di bilik tidurnya di 10 South street, Dauk Lan, London pada usia 90 tahun. Sempena Mengingati Jasa Florence, 12 Mei di jadikan sebagai Hari Jururawat sedunia.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi boleh melawat sini


Hari ini 12mei juga disambut sebagai hari meraikan jururawat. so bawah antara gambar yang sempat saya snap semasa sambutan Kebangsaan. Enjoy ~



Srikandi negara teruskan berjuang. Anda salah seorang yang berkhidmat untuk masyarakat, agama dan negara. anda penlaksana tugas fardu kifayah orang islam, anda pengganti keluarga pesakit, anda pejuang kesihatan dan anda pemangkin negara. Tahniah untuk Alkyim, pengerusi yang berjaya buat saya rasa bangga sebagai kawan anda.hehe so proud of you. Congrats



Aidazura Sadzi
Aidazura Sadzi

This is a short biography of the post author.

No comments:

Post a Comment