Free for Gaza


Ya Allah ya rahman ya karim ya
mukmin ya jabar ya amin , selamatkan saudara-saudara islam ku
di gaza dripada israel laknatullah.. kuatkan iman mereka kuatkan
semangat mereka untuk mempertahankan masjidil aqsa di sana.




"Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membunuh dan membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku.[Al-Isra'a ayat 4-5]




 
Doa untuk Gaza

Ya Allah sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyirikin, maka kami memohon kepada Mu Ya Allah...Turunkanlah bantuan Mu kali ini kepada orang Islam di Gaza, hancurkanlah rejim zionis...amin...
Lalu bacalah surah al-Fil sambil membayangkan kehancuran tentera yahudi dengan izin Allah
"A'lam tara kayfa fa'ala rabbuka bi-as-hab al-fil
A''lam ya'jal kaydahum fi tadlil wa arsala alayhim tayran ababil 'Tammihim bil hijaratin min sijjil Fa ja'ala hum ka asfin ma'kul




Doktor di Gaza, disampaikan melalui rancangan tv9...

Sehingga jam 5.30 pagi waktu Gaza (11.30 pagi Malaysia), seramai 49 orang telah terkorban akibat serangan Israel di Gaza dan seramai lebih 500 orang lagi mengalamikecederaan yang serius.

Dalam situasi perang seumpama ini, barisan doktor pakar (terutamanya orthopaedik, neurogery & anaesthesiologist), jururawat dan petugas perubatan yang lain akan bertugas hampir 24 jam setiap hari. Ramai di kalangan mereka yang hanya tidur 1-2 jam sehari sahaja.

Inilah jihad para petugas perubatan di sana...

Tingkatkan sokongan melalui doa, bantuan kemanusiaa dsb mengikut kemampuan kita...
 
 


No mother no father to wipe away their tears and that's why they won't cry.
They feel scared but thet won't show their fears and always keep their head high.
They saw those rockets and bombs shining in the sky like drops of rain in the sun's light, taking away everyone dear to their heart and destroying their dreams in a blink of an eye..
Palestine tomorrow you will be free...





Continue Reading 1 comment

Salam maal hijrah 1434h


Teringat waktu student dulu setiap kali petang sebelum masuk magrib saya dan kawan-kawan sebelah bilik berkumpul, bertadarus, kemudian membaca doa akhir tahun. Selesai solat magrib, kami sama-sama membaca doa awal tahun dengan harapan tahun baru kami membawa sesuatu yang baik dan biarlah keburukan yang bakal terjadi membawa rahmat yang berselindung di sebalik keburukan.

Semoga tahun ini membawa seribu rahmat dan kebahagian untuk kita semua..amin



Continue Reading No comments

Galactic Laser With ICU team

Assalamualaikum WBT..

Due to continuous strong support from my friend, finally saya update jugak. Followers di Instagram dan Fb mungkin dah dapat bau sikit-sikit. Untuk korang yang dulu bercita-cita nak jadi askar ke polis ke maritim malaysia ke memang sesuai sangat kalau anda baca entry kali ni. Yang suka main game tembak-tembak tu lagi sesuai. Musim-musim hujan ni nak pergi jogging pun macam tak dapat jer kan?? so apa lagi terpaksa la cari aktiviti indoor yang best. 

Pernah dengar tentang galactic laser? Jujur saya sendiri memang tak pernah dengar lagsung pun...so sad :(

Kak Arm: Aida esok nak join laser battle x? kul 6 kat mid valley
Aida (me): tak pandai main :(...ramai ke join? kalau ramai yg join boleh la sebab memang free jer esok.
Kak Arm: Ramai yang join. Budak junior join jugak!.
Aida (me): orait. kira jadi!

Nak join dengan tak nak join masa tu sebenarnye 50% - 50%.  Adoyai takkan nak cakap tak nak join pulak kan sebab tak tahu main langsung. So petang tu try search battlee laser kat youtube. Then saya jumpa ni. At least saya ada idea macam mana permainan tu kan??


 




Lepas tengok je terus minat nak main. So keesokkannya, pukul 5 petang kiteorang dah berkumpul di mid Valley sebab kalau boleh nak start game at 6pm. Tapi biasa lah janji melayu selalu je berubah-ubah. at 7pm baru dapat berkumpul semua.


Sambil menunggu ketibaan staff yang lain, sambil bersembang sambil bergambar jugak


Galactic laser at 3rd floor mid Valley..yang sebelah ped world dan celebrity fitness tau bukan dekat food court tu.

ruang 1st floor..macam kaunter pertanyaan jer dekat sini. naik 2nd floor baru lah "warhhhh saya di dunia power rangers"


Naik je ke atas korang akan nampak banyak logo-logo ala macam dunia power rangers -_- teruja tak??
 

 Dah cakap teruja. Jom lah posing dengan logo yang awesome ni.


 Lepas dah redah lorong-lorong yang ala-ala dalam dunia fantasi then kiteorang sampai sini. Ada cafe, tempat menunggu dan kaunter.



 Kata sepakat dicapai


resit untuk 14 players..kebetulan kiteorang main hari weekday so diorang offer main 3 game dengan bayaran RM35. Bayar untuk 2 game dan dapat 1 free game. Berbaloi.

Price Rates

Members Peak (Saturday, Sunday & Public Holidays) Off Peak (Monday to Friday)
1 Mission RM23 RM18
2 Missions RM39 RM31
3 Missions RM48 RM40
Non-Members Peak (Saturday, Sunday & Public Holidays) Off Peak (Monday to Friday)
1 Mission RM25 RM20
2 Missions RM45 RM35
3 Missions RM55 RM45


 Dah settle bab bayaran. then kena dengar taklimat kalau tak macam mana nak main kan dah la baru first time main. time ni korang boleh tanya macam-macam.



Then after taklimat, kiteorang kena decides sama ada nak main secara individu atau group. so kiteorang decide 1st & 3rd game individu dan 2nd game try main dalam group. jangan risau sebab laser ada banyak warna untuk menunjukkan korang satu group. so jangan salah attack pulak.


Dah faham dengan syarat dan cara permainan, boleh la laju-laju beratur dan pilih nama pada baju ada macam-macam nama yang awesome habis! Jangan excited sangat sampai pakai baju terbalik sudah.


the scorpion

The Cobra


Habis satu game boleh laju-laju keluar ke kaunter pulak dan ingat nama masing-masing. so kat sini korang boleh tengok score yang korang berjaya buat tadi




Semangat habis sampai terkankang. "Jangan lupa pasang kuda-kuda"


 Untuk game yang ketiga masing-masing dah ada plan tersendiri. yang penting korang kena tahu skill untuk main dan jangan lupa attack special score pada dinding. jangan attack member jer.


 Dah habis main masing-masing muka dah macam askar tak cukup stamina. tapi yang penting enjoy sangat dapat tembak mereka yang kamu geram..haha!


Dah habis main 3 game then pancit. Tambah balik tenaga. kita makan ramai-ramai dan rai kemenangan. stress hilang.


So enjoy the last video



The end. Advnture await you!


Midvalley Megamall/Sunway piramid
03-22832999/01-5663888833 

Continue Reading 1 comment

Hari Keluarga ppum 2012

Assalamualaikum wbt..
Entry Hari keluarga ini sepatutnya dah sebulan saya post tapi disebabkan kurang perhatian pada blog, jadi hari ini barulah berkesempatan nak menulis entry yang dah basi ni. Memang teruk.

Hari keluarga PPUM memang setiap tahun diorang anjurkan tapi rasanya mungkin ini first time saya post entry hari keluarga sebab setiap kali hari keluarga setiap kali tu jugak lah saya terpaksa bertugas. Dah masuk tahun ke 6 jadi warga PPUM baru berpeluang. Sangat teruk kan? Then macam mana pulak saya boleh terjoin hari keluarga tahun ni??

Bagi yang friend dengan saya di FB atau Follow Cleoptara_aidazura di Instagram.  Sure korang dah tahu yang saya baru saja join kursus induksi under PPUM. So disebabkan hari keluarga jatuh pada tarikh saya dalam induksi jadi nak atau tak nak memang kena join sebab ini semua adalah markah untuk lulus kursus induksi. For the next entry insyAllah saya akan ceritakan pengalaman kursus induksi saya yang super tension pada awalnya tapi finally rasa sangat susah nak berpisah.


 Welcome

  Perasmian. Perehhh!!! berasap-asap

Acara pembuakaan. Tarian 1 Malaysia kot. tak sempat nak tengok pun sebab datang terlambats sikit. Dah habis tari menari baru saya sampai. Then sibuk pulak cari mak cik yang pegang kedatangan. sangat nakal lah kamu suka main sorok-sorok. Penat i cari tau


Senamrobik bersama pengarah


Kiteorang sure la join jugak sebab lagu dan abang yang kat depan tu sangat sporting habis. Siap bergangnam style lagi tahu! Hilang tension seminggu berinduksi

 
 Senyum dah jadi tak ikhlas sebab dah panas sangat.


ex-classmate masa diploma dulu. Ada yang dah jadi isteri, ada yang dah jadi mak orang dan ada jugak yang dah terjadi mak cik orang!


 Geng induksi yang super friendly!


 Breakfast...late breakfast actually! yang tak sedap pun jadi sedap bila bersama dengan mereka yang awesome!


 Menu Breakfast. Bihun kosong and coupon for lunch.


 Makan kat tepi benteng. Ramai sangat yang datang sampai kiteorang duduk je mana-mana tempat yang kosong tapi yang penting muka tetap ada senyum meleret.

Air biru yang tak ada rasa apa-apa. Fikir dua kali nak minum
 
 

 The Photographer


Artist...nak sign plez!


Pengajar dan pelajar



Best friend


*Candid


Baitie yang pandai mengedik. every day is English day! oh my English!






The End! Next year insyAllah jumpa lagi yaa!!


Continue Reading 1 comment