Wellness

previous entry
1. Part 1
2. Part 2

Salam & hello everyone!
selepas 2 entry kat atas ( part 1 and part 2) and now, if you still remember, i had my skin analysis and my results weren't as well expected. I was disappointed with the results and repeatedly questioned my own skincare routine. What the heck i was doing wrong??? grrrrrrrr!!!






Full Result :


1. Hydration

Ideal range > 59

Average zone T = 55.5
Average zone U = 44.0

Result : 49.6 Dehydrated skin 


2. Sebum 

Ideal range ?

Result = 48.5 =normal skin


3. Elasticity

Ideal range >38

Result = 45 =normal elasticity


4. PH

Ideal range = 4.1 - 5.8

Result = 6.7 *wow 


5. Keratin

Result = low keratin level


6. Diameter of pores

Result = very open pores ( average diameter 110um) *OMG




Summary from skin consultation:

The sebum forms a uniform prolective film not too abundant on the skin. Despite this, the pores are an average dilated.

Skin hydration is low but, but given a high sebum level there are no keratin flakes evident choose a delicate cleanser for normal or dry skin ( without aggressive cleansing agent, enriched with soothing spa-water)

Stimulate the skin with a non alcoholic toner containing rich plant extracts acting as an emollient and moisturizing eg; chamomile and aloe vera.

Twice a week deep cleanse pores with delicate exfoliator (which contains spa-water) and give the skin a smoother appearance for the day. 

Choose a moisturizing cream rich in vitamin and anti-oxidants which active the cell.

Increase the elasticity of the skin always use a cream with a UV filter to prevent dark sport which represent the first sign of ageing in this type of skin.

Particularly for mature skin, at least once a day use a revitalizing serum enriched with regenerating, anti age properties (hyaluronic acid, vitamins, oligo-elements)

Once or twice a week apply a nutritious and moisturizing mask. 




then, i pilih untuk percaya dan cuba product that were recommended to me during the skin consultation. Anyway back to the product yang dicadangkan adalah :


1. Himalaya Herbals purifying Neem Face Wash 150ml *normal to oily skin








2. Nivea pure effect active purifying mask * for pure and matt skin

3. Nivea aqua effect refreshing moisture mask *normal skin









4. Bio-Essence deep cleansing milk *for face and eyes for all skin types















Semua product di atas saya dah pun review dalam Part 2. So then, good night or super early morning to those who are still up. =)






Continue Reading 1 comment

Official Launch Of The Guess Luxe Leather Handbag Collection






Salam & Hello everyone!


Guess has a new collection added to their line and it's Luxe Leaather Handbag collection! to celebrated this, guess has team up with The Butterfly Project Community to invite 50 guess loving and fashion blogger to the official launch.


Then by 20 oct 2013, official comfirmation by e-mail will send to youif you're the fashion loving blogger they're looking for.

This is single invite and only for bloggers. Good luck!




Continue Reading 2 comments

acne problem & treatment solution part 2

Assalamualaikum WBT and Hello Beauties!


Entry sambungan dari entry http://aidazura89.blogspot.com/2013/10/acne-problem-and-treatment-solution.html


My second step?


Bila dah tahu punca dan status kulit jadi lebih senang nak pilih produk yang sesuai. Aida guna jugak produk yang dicadangkan dalam entry sebelum ni. Keadaan kulit makin bagus tapi masalahnya kulit masih tumbuh jerawat =( urmmm macam mana tu?


Jadi aida rasa mungkin aida kena jugak cari produk yang memang khusus untuk masalah acne. Minggu lepas aida balik kampung dan aida ambik peluang ni pergi servey produk-produk dekat farmasi sekitar kuala terengganu.


Aida pergi Lim medical supplies sdn. bhd dekat jalan Banggol Kuala Terenggnu. Lepas cerita masalah bla..bla...bla dia cadangkan saya ambik ubat untuk cuci darah *suppliment macam vitamin c tapi khusus untuk cuci darah. Kalau tak silap namanya barliherb *boleh beli ikut berapa lama tempoh kita nak makan. 

















Nama ubat: Barliherb * tak pasti
Cara makan: 2 tablet 2 kali sehari selepas makan 
Bentuk: tablet hijau berbau
Kesan: akan buang air besar setiap hari
Nasihat: minum air 1.5L-2L/day untuk proses nyahtoksik
Harga: RM14 untuk 1 minggu




Tambahan untuk itu, aida beli jugak cleanser dan acne pimple medication.








Clean & Clear active clean acne clearing clenser 100mg *sebab dulu masa sekolah kalau ada jerawat aida cuma pakai pencuci muka ni tapi cuma cuci pada bahagian jerawat sebab pencuci ni boleh buat kulit muka kering sesangatttt. Basuh muka dengan air biasa cuci muka dengan pencuci yang biasa, lepas bilas cuci lagi dengan pencuci ni tapi cuma guna jari dan buat urutan lembut secara membulat pada bahagian jerawat, then boleh bilas macam biasa. 








Ini pulak OXY5 Acne Pimple Medication.Aida cuma guna ubat ni bila nak tidur atau bila memang duduk rumah saje. Selepas cuci muka, sapu toner dan aida akan sapu moisturizer, last sekali aida akan calit sikit ubat ni pada kawasan yang ada ance sahaja. Lepas sapu memang akan rasa *pedih sangat tapi bila ubat dah mula mengering memang dah tak rasa apa-apa.



3 item kat atas memang aida beli ikut gerak hati, berdasar pengalaman lepas dan jugak lepas consult dengan my sister. hehe *dia cakap dia pro kalau bab pimple ni. Now, nak cerita pulak apa yang aida cerita dalam entry pertama http://aidazura89.blogspot.com/2013/10/acne-problem-and-treatment-solution.html produk yang dicadang selepas aida buat skin analisis.


1. Himalaya Herbals Purifiying Neem Face Wash 150ml *normal to oil skin





Face wash ni memang best! yang penting 100% herbal actives, soap free dan dermatologically tested. Sesuai untuk kulit aida boleh dikategori dengan kulit sensetif dan combinasi. 




2. Bio-Essence Deep Cleansing Milk with Royal Jelly + ATP




Aida memang tak pernah makeup removal selama 24 tahun. makeup dah macam pengantin pun tak pernah guna makeup removal *booo untuk diri sendiri sedangkan sepatutnya kalau cuma guna moisturizer sekalipun sebelum cuci muka, perlu guna makeup removal. Cleansing milk ni memang terbaik sebab dengan gentle formula makes, memang sesuai untuk diguna pada mata, seluruh muka dan neck area.

Cara guna, apply to your fingertips and gently massage in circular motion, then gunakan kapas bersih untuk rinse off dan cuci muka macam biasa guna face wash. Cleansing ni dah jadi best friend! pergi mana-mana pun bawak sebab muka akan lepas fresh lepas guna. Lebih-lebih lagi bila nak solat kat luar, kadang-kadang cuci muka guna face wash biasa makeup susah nak hilang kan?



3. Nivea Pure Effect Active Purifying Mask & Nivea Aqua Effect Refreshing Moisture Mask






Aida bukan lah jenis yang sukap pakai mask, dalam sebulan nak pakai 1 jenis mask pun susah. Tak berapa suka benda-benda yang boleh menghalang aktiviti. *boleh boo lagi sekali tapi sekarang dah tahu betapa pentingnya memakai mask. Yang penting Macam makan mee segera kan? lepas pakai terus rasa kulit lebih fresh. kiranya ni jalan pintas untuk nampak cantik. Jadi dengan masalah yang ada dicadangkan aida guna Dua-dua mask ni. Sebab dah beli jadi rajinkan jugak tempek kat muka!

Nivea pure effect active purifying mask ni lebih kepada untuk meneutral dan membersih pure dan matt skin. Sebelum apply apa-apa mask lebih baik kalau kita rajinkan diri berscrub dulu supaya pore masa tu dah bersih dan senang untuk meresap ke dalam dengan baik.

Bila matt skin dah tak ada, then baru kita apply Nivea aqua effect for refreshing balik kulit muka. Ini untuk kulit dapat hidrasi yang bagus dan dapat menyerap oksigen dengan lebih baik. 

To be honest, kulit muka sekarang dah makin ok, Allamdullilah. Cuma tinggal kesan-parut yang buat orang sekeliling geram jer nak bertanya kenapa muka ko?? haha insyallah lepas ni parut boleh hilang beransur-ansur. Yang penting kena sabar dan berusaha. Next entry nanti aida ceritakan pulak treatment untuk parut dan nanti kalau result skin analisis tu saya dah jumpa balik saya updatekan sekali *berserabut punya pasal dah lupa letak mana. Till End




Continue Reading No comments

acne problem and treatment solution

Assalamualaikum WBT.. and hello beauties!

So long that I haven't blog something in this blog isn't it? Well, life has been extremely busy. I kinda miss writing on my blog even though. Ok so obviously I can’t sleep, so I’d rather blog. Hehe. I think its a lovely day and i want to share you something.. :)


Memandangkan satu masalah besar sekarang adalah jerawat jadi aida teringin nak berkongsi cara nak atasi macam mana. Lebih kurang dah sebulan lebih kulit muka aida berjerawat macam cendawan tumbuh lepas hujan, terutamanya kawasan T zone. Perasaan jangan cakap la segan, kecewa dan memalukan sangat-sangat *kalau nak tahu itulah punca utama kenapa saya berdiamkan diri dan tak pergi mana-mana event =(












Semua yang jumpa aida akan tanya soalan sama. "what happen your face??" then smile and said ntah kena santau kot..haha! but dalam hati dah merudum perasaan kecewa. Hari-hari berdoa cepatlah mimpi ngeri ni pergi dah tak sanggup nak berhadapan orang dengan not-not memerah ni. grrrrrrrr!!!


Masa tu la jugak terfikir produk apa nak pakai *terus laju-laju google produk-produk untuk skin problem terutamanya acne. Tak cukup tu siap imbas balik zaman student dulu-dulu kalau datang masalah acne produk apa yang pakai. Then, aida bertanya jugak la dekat kawan-kawan yang ada masalah sama, apa yang diorang pakai. Tapi hampa semua sebab semua orang bukan sesuai dengan satu produk yang sama.


Jadi apa aida buat?? jeng..jeng..jeng

Pertama sekali, Aida kena tahu apa punca kulit bermasalah sampai acne ni tak nak stop tumbuh. So, nak ke tak nak aida try cari tempat yang ada analysis skin. Jadi kebetulan masa keluar pergi mid valley dengan muka yang teruk dan memerah tu, tengah duduk cari-cari produk, then macam biasa lah ada sales assistant akan tanya nak cari apa? jadi cepat-cepat saya tunjuk muka dengan tak ada senyum * nak tunjuk sedih sangat kan. hahaha!

Lepas tu terus dia tolong panggilkan staff untuk buat analisis tu. Then dengan mesin ala-la nak buat spa dia pasangkan alat pada muka untuk tahu status kulit. analisis tu ambik masa dalam 30 minit sekali dengan nasihat dan diorang akan suggest and promote skin care depend on your skin result. dan resultnya adalah * aida ceritakan untuk next entry =) 


Tempat: farmasi under AEON/JUSCO *Lupa nama kedai ground floor mid valley bahagian pintu masuk utama.
Bayaran: RM4.90
Servise: analisis kulit, nasihat and suggestion produk untuk kulit.
masa; lebih kurang 30 min.





















Produk yang dicadangkan?

1. Himalaya Herbals purifying Neem Face Wash 150ml *normal to oily skin
2. Nivea pure effect active purifying mask * for pure and matt skin
3. Nivea aqua effect refreshing moisture mask *normal skin
4. Bio-Essence deep cleansing milk *for face and eyes for all skin types
untuk next entry nanti aida akan update satu-persatu fungsi setiap produk =)


Nasihat aida kalau awk-awk semua nak try buat analisis ni, awk boleh dengar apa yang dicadangkan untuk kulit tapi pandai-pandai kena pilh produk apa yang awak rasa betul-betul kena dengan masalah kulit awak. Sebab diorang ni pun dibayar untuk promote produk jadi dalam menasihat pun akan ada selit-selit untuk promote produk dan lagi satu tanyalah apa saja yang merunsingkan kepala korang sebab kita bayar.

Nak tahu my next step? nanti aida ceritakan dalam next entry. =)







Continue Reading No comments