Saturday, October 12, 2013

acne problem and treatment solution

Assalamualaikum WBT.. and hello beauties!

So long that I haven't blog something in this blog isn't it? Well, life has been extremely busy. I kinda miss writing on my blog even though. Ok so obviously I can’t sleep, so I’d rather blog. Hehe. I think its a lovely day and i want to share you something.. :)


Memandangkan satu masalah besar sekarang adalah jerawat jadi aida teringin nak berkongsi cara nak atasi macam mana. Lebih kurang dah sebulan lebih kulit muka aida berjerawat macam cendawan tumbuh lepas hujan, terutamanya kawasan T zone. Perasaan jangan cakap la segan, kecewa dan memalukan sangat-sangat *kalau nak tahu itulah punca utama kenapa saya berdiamkan diri dan tak pergi mana-mana event =(












Semua yang jumpa aida akan tanya soalan sama. "what happen your face??" then smile and said ntah kena santau kot..haha! but dalam hati dah merudum perasaan kecewa. Hari-hari berdoa cepatlah mimpi ngeri ni pergi dah tak sanggup nak berhadapan orang dengan not-not memerah ni. grrrrrrrr!!!


Masa tu la jugak terfikir produk apa nak pakai *terus laju-laju google produk-produk untuk skin problem terutamanya acne. Tak cukup tu siap imbas balik zaman student dulu-dulu kalau datang masalah acne produk apa yang pakai. Then, aida bertanya jugak la dekat kawan-kawan yang ada masalah sama, apa yang diorang pakai. Tapi hampa semua sebab semua orang bukan sesuai dengan satu produk yang sama.


Jadi apa aida buat?? jeng..jeng..jeng

Pertama sekali, Aida kena tahu apa punca kulit bermasalah sampai acne ni tak nak stop tumbuh. So, nak ke tak nak aida try cari tempat yang ada analysis skin. Jadi kebetulan masa keluar pergi mid valley dengan muka yang teruk dan memerah tu, tengah duduk cari-cari produk, then macam biasa lah ada sales assistant akan tanya nak cari apa? jadi cepat-cepat saya tunjuk muka dengan tak ada senyum * nak tunjuk sedih sangat kan. hahaha!

Lepas tu terus dia tolong panggilkan staff untuk buat analisis tu. Then dengan mesin ala-la nak buat spa dia pasangkan alat pada muka untuk tahu status kulit. analisis tu ambik masa dalam 30 minit sekali dengan nasihat dan diorang akan suggest and promote skin care depend on your skin result. dan resultnya adalah * aida ceritakan untuk next entry =) 


Tempat: farmasi under AEON/JUSCO *Lupa nama kedai ground floor mid valley bahagian pintu masuk utama.
Bayaran: RM4.90
Servise: analisis kulit, nasihat and suggestion produk untuk kulit.
masa; lebih kurang 30 min.





















Produk yang dicadangkan?

1. Himalaya Herbals purifying Neem Face Wash 150ml *normal to oily skin
2. Nivea pure effect active purifying mask * for pure and matt skin
3. Nivea aqua effect refreshing moisture mask *normal skin
4. Bio-Essence deep cleansing milk *for face and eyes for all skin types
untuk next entry nanti aida akan update satu-persatu fungsi setiap produk =)


Nasihat aida kalau awk-awk semua nak try buat analisis ni, awk boleh dengar apa yang dicadangkan untuk kulit tapi pandai-pandai kena pilh produk apa yang awak rasa betul-betul kena dengan masalah kulit awak. Sebab diorang ni pun dibayar untuk promote produk jadi dalam menasihat pun akan ada selit-selit untuk promote produk dan lagi satu tanyalah apa saja yang merunsingkan kepala korang sebab kita bayar.

Nak tahu my next step? nanti aida ceritakan dalam next entry. =)







No comments:

Post a Comment