Housewife and mother

Assalamualaikum WBT.. hye semua

Kerjaya sebagai seorang Jururawat ni memang banyak benda kena berkorban. Kalau dulu masa bujang tak terasa sangat pun bila kena berkerja shif pagi ke petang ke malam ke. Bagi aku sama ja yang penting dapat off sehari setiap minggu dan gaji jalan. Biarpun hakikatnya ada jugak rasa nak marah bila tak dapat cuti macam yang direquest. Lagi  sakit hati bila kita dah lama tak balik kampung tapi dapat  cuti 2 hari je bila nak kampung aku nung jauh dekat Terengganu...Paling cepat boleh sampai pun selepas5 jam perjalanan dengan kereta. Agak-agak lah oiiiiii hoi hoiiii *aku tak marah pun aku bagitahu je :)



Syurga dan amanah pinjaman dari Allah


These past few days perasaan aku jadi lain macam sikit, rasa lagi selesa dan bahagia ecececece tetiba ada background lagu wanita terbahagia BCL *gelak malu-malu. Dengan cuti yang berbaki lepas berpantang tinggal lagi sebulan lepas termasuk CTG sebulan kalau boleh aku nak memanfaatkan sehabis baik untuk family cinonet ni. Merasalah jugak jadi isteri sepenuh masa yang melipat kain sama lebar, potong sayur sama panjang, hias masakan ala-ala chef, iron baju buat side macam pakai kanji dan merasa jugaklah bergurau senda sambil rebut sudip dekat dapur dengan suami. Kalau boleh nak qadar dan cari balik pahala masa tinggal suami 44 hari tuhari. Kesian dia  T_T




Sekarang 24hours melekat dengan anak. Buat kerja mengadap anak. Macam mana ibu nak pergi kerja ni? sob..sob..sob


Itu bab-bab suami. Dah ada anak ni kena fikir anak jugak. Memang dari sebelum lahirkan Yasmeen aku dah nekad dan niat kerana Allah aku nak fully breast feed. So now, slowly cuba kumpul susu. So far Alhamdullilah, rezeki untuk Yasmeen memang ada. Alhamdullilah Allah mendengar doa kami suami isteri. Suami pun keep support dari mula mengandung lagi. Siap belikan pump, dengar aku bebel pasal takdak susu, nampak suami pun lebih prihatin sekarang bila asyik tanya dah ajarkan Yasmeen minum botol ke belum? *jeleslah tu Yasmeen nak melekat dekat ibu je.

Tapi biasalah untuk para ibu baru macam aku mesti akan timbul masalah-masalah kecil. So jalan penyelesaiannya joinlah group breast feed member di FB #bfmembers. So far sangat-sangat motivasikan untuk keep pumping and never give up. Thumbs up! dari kurang tahu sampai jadi pandai.Dari cetek sampai sedalam-dalamnya ilmu diorang share *clap clap clap



Alhamdullilah rezeki anak. Ini hasil untuk sesi pagi. Biasa memang akan dapat 7-8oz.


Dari pumping sehari sekali aku cuba tingkatkan lagi menjadi dua kali sehari secara tak langsung penghasilan susu alhamdullilah makin bertambah mungkin sebab otak aku dah set macam aku dah beranak kembar bila kerap pump. Dan sekarang aku cuba lebihkan pump pada waktu malam sebab aku ada terbaca yang hormon susu akan lebih aktif bila waktu malam sebelum subuh. Orang kata nak buat pape pun kena ikhlas, samalah jugak bila nak susukan anak ni. Hati kena sentiasa ikhlas dan positif.

Next target, aku nak cuba pujuk suami beli deep freezer. Barulah semangat nak mengepam.hihi  Kalau dulu bila shopping online mesti tengok kasut ke baju ke tapi sekarang tengok gadget menyusu lah pulak. Pantang ada promotion laju jer tangan ni tekan order. Adoyai can't tahan lah...
Ada cadangan ke deep freezer macam mana elok untuk simpan susu EBM? Haritu ada tertengok dan terberkenan dengan satu design chest freezer tu. Harga dan review dari customers semua macam best jer. Tunggu punya tunggu nak order tak nak order lastly hari yang nak order dah sold out. :(
takdok rezeki kuang kuang kuang....




Cakap yang elok-elok, fikir pun yang elok-elok jer ok. Doakan yang terbaik untuk our little family. Peace!





Continue Reading 3 comments

Graduated pantang


Assalamualaikum wbt and hye semua :)
Lama sangat tak update blog sebab banyak aktif dekat FB dan IG je. Sibuk dengan kehidupan baru lagi, beraya, lepas tu sambung berpantang pulak. Dari sehari ke sehari teringin nak update dan share pengalaman sepanjang bergelar ibu ni tapi tak menyempat. Kebetulan harini anak tengah tidur, sambil-sambil tunggu untuk sidai kain ni curi-curi masa kejap update kang lagi lama simpan lagi lupa moment penting yang nak share.



Alhamdullilah....after 40weeks and 2 day she is finally ready to see the world. Introducing our little girl. Safely delivered on 10th july , 0033am. She's 3.3KG and  49cm long. So guys, who do you think my baby looks more like? me or anif? answer WISELY please....#shetotallylookslikeme #denialstage




Actually, I posted up a picture of Yasmeen on Facebook and casually asked "muka ibu ke muka ayah ni?" nak tahu apa jawapan diorang yang comment korang pergi cari sendiri, malas nak cerita :(


Alhamdullilah hari ni Aqeela Yasmeen dah masuk hari ke 72 hari. Sekejap je dah besar anak ibu. Tup..tup nanti dapat adik pulak..opsss!!! itu kenyataan. dusta.  Seronok rupanya ada anak ni biarpun kadang-kadang kena buli dengan anak sendiri. Dia nak merap satu hari, ajak sembang, ajak main 2,3 pagi tu perkara biasa. Sampai ibu dia ni sikit lagi je nak jadi zombi. saboooooor je lah. Dugaannnn...


Sepanjang waktu berpantang Aida berpantang dekat kampung. Kira macam PJJ lah dengan suami. Baru tahu seksanya berjauhan dengan suami. Hari-hari menghitung hari bila nak habis pantang dan bila suami nak balik tengok kiteorang dekat kampung. Sob sob sob... Nasib baik ada mak dengan adik-beradik yang sentiasa ada je bila nak mintak tolong pape. terima kasih semua, sayang korang. Muahhh...





Day 30 pantang. Kemain haaa senyum kemewek macam onyang dia dah ni, seronok gamaknya bila dapat jalan-jalan pergi Klinik. Dia tak tahu kejap lagi nak kena cucuk tu.


Rupaanya berpantang tu tak ada teruk sangat kan. Selama ni aida duk bayangkan kalau berpantang memang kena makan ikan bakar dengan nasi panas je. Rupanya bila beranak sulung ni ada special sikit. Nenek sebelah anif pesan beranak sulung ni masa pantang boleh merasa makanan setiap satu. Kalau tak turun darah maksunya benda tu boleh dimakan bila berpantang kali kedua nanti.

Tapi yang paling tak bestnya masa raya haritu lah :'( yasmeen lahir seminggu sebelum raya so means masa raya tu luka pun belum kering lagi. Bila tengok orang datang rumah makan macam-macam, Scroll IG scroll FB tengok orang post pakai baju raya cecantik. Terbakar jugak lah. Tapi iolls kental buat-buat tak nampak. Dalam hati bisik pilu :

"takpe takpe next year aku raya aku nak pakai cecantik, nak berjalan keliling kampung, singgah semua rumah anak beranak, sahabat handai, rakan taulan then next nak post gambar bebanyak dekat FB and IG"

tapi lepas tu baru sedar i'm nurse macam ne nak dapat raya tiap-tiap tahun??? Rayalah kau di hospital dengan kebaya hijau jawapnya. *lap air mata.. sob sob sob Tapi kalau qodar raya untu raya haji nanti ai dok? *mata bersinar

Cukup je 44 hari pantang, esoknya dah balik KL. Suami siap ambil cuti hari jumaat sebab nak balik kampung ambik kiteorang. ohhh ohhh ohhh terharunya. Ingatkan balik bawak COOL BLOG yang iolls mintak tapi tak dia bawak balik rindu 200% untuk isteri dan anak jer. Takpe-takpe ioull redha. Sampai lani duk tunggu lagi bila nak dapat COOL BLOG banana bereben tu...ehem ehem suami bilakah agaknya boleh dapat tu?? *wink

Disebabkan kekangan masa, apply cuti tak dapat-dapat, selalu rasa tak sihat dan penat masa mengandung banyak barang-barang Yasmeen yang kiteorang terlupa ke memang tak terniat langsung nak beli. Hahahaha sampai kena marah-marah manja dengan mak dekat kampung, apa nak buat anak sulung. Ingatkan nak tunggu tahu jantina baru nak pergi beli semua. Tapi bila dah tahu jantina, susah pulak nak dapat pelepasan cuti. Dapat cuti pulak bila dah masuk 39 minggu, masa tu berjalan pun dah tak seimbang macam penguin dengan bulan puasa lagi memang rasa sangat-sangat terainaya masa tu. sob sob :"(

Semua manusia nasib tak sama, Bersyukurlah bila berada di atas dengan segala kuasa dan suara yang besar dan redha je lah bila berada di bawah dengan segala kekurangan. ok peace! *lap air mata
Next nak share pengalaman bersalin pulak. 






Yasmeen day 44 pantang. Come on Yasmeen, wake up! let's go see the world.







Continue Reading 1 comment

ready to "pop"


"Allahumma yassir wala tu'asir. Rabbi tammim bilkhoir, Birohmatikaya Arhamarrohimin."


"La ilaha illa anta, subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin."

Doakan dipermudahkan dan selamat semuanya. Semoga ibu dan dan baby sihat walafiat. Maafkan saya jika ada salah silap. Kosong-kosong ya. Peace

Continue Reading 1 comment

9 Bulan 10 Hari

Assalam Lovelies and Salam Ramadan all  ^-^


Updates are quite frequent this week, eh? Ngeeeee  ^-^
It's the 10 days of Ramadhan today. Alhamdullillah so far so good. ^_^ means kurang 10 hari dari 30 hari untuk ganti puasa lepas ramadhan nanti. Yeayyyy!!! How time flies, doesn't it? I hope this Ramadhan has bought you and your family a lot closer than ever before, cause yeah, this's what everybody would want, right?  ^_^


I can't believe i'm already in 38weeks and 6 days of pregnancy today. Time flies so fast huh? Gosh, which means I only have another 1 weeks before I'm due. Yes! 1 weeks! or lesser if baby decides want to come out early than the EDD: 5/7/2015. Kalau nak diikutkan kiraan mak mertua mengikut kiraan dalam Islam. Estimate due date dah overdue since 5 hari lepas. Gosh, Seramnya tapi so far belum ada sign of labour pun.  ;(  jomlah kita continue playing the "waiting game" ~lalalala.....




37 weeks of pregnancy. Yes! swollen is OHSEM.




20 weeks of pregnancy.
First official baby bump photo! Yes, not-so-obvious pregnant belly. More obvious from this side and front view dia macam shy-shy cat! Masa ni kalau nak naik public transport memang mimpi ngeri, penat & sakit hati sebab semua orang tak nak bagi duduk :(




Throwback 29 weeks.
Total gained 13KG. Where have you hiding yourself all this time, little baby? Masa ni barulah I can start telling people around me that I'm pregnant rather than just being chubby and buncit. So that why style ambik gambar sampai ke sudah maintain macam gitu jer. Ngeeee...




Throwback 32 weeks.
Gained 16KG so far. Baby bump ballooning like nobody's business and I'm loving it!




Another typical pegang perut pose Ngeeeee.... Officially full term and baby is 2.8KG the size of a watermelon. Total weight gain 18KG


In the spirit of this fasting month, I’ve been very very very busy preparing for the arrival of our first baby almaklumlah tak pernah ada pengalaman sebelum ni. I’m about to enter 39th week of my pregnancy, which means I can “pop” anytime now… which also means there’s no time to waste as I’ve got lots of things in my to-do list! fuh!!! penattttttttt.....




Laundry Day ^_^


The past few days were spent doing laundry, cleaning the room, shop for the remaining things that I haven’t been able to get, packing stuff for me and stuff for the baby (we’re going to stay at my parents’ house pretty soon so you can imagine how super busy I am nak kemas-kemas semua). I’m still not done yet tho. Hopefully everything will be settled by the end of this week. And hopefully the baby will come out at least next week!

A piece of advice for first-time mommies out there; if you can prepare anything at all for the baby (even baby shopping), just do it. Don’t wait at the very last minute because it’s kinda challenging to do things when you’re as big as a whale – even shopping. Jalan 1 jam dah penat macam lari marathon satu daerah.





Hospital Bag are packed.


Anyway, I don't know when I'll be in Labour, so before I get wheeled into the room, I'd like to take this opportunity to ask for forgiveness from all of you if I've ever said the wrong thing or hurt you in any way. Halalkan makan minum, yang terlebih or terkurang dimana-mana. 

I hope you'll keep me, my husband and my baby in your prayers and wish us well in this new chapter the 3 of us. Amin. ^_^

Can't believe this journey between me and this belly is coming to end in just few weeks. Feeling grateful to have this wonderful experience and I love being pregnant. I thank Godd everyday for making this pregnancy an easy one. Allamdullilah....


Happy fasting and may Allah bless us all, insyAllah.

Continue Reading 7 comments

XES Signature Launch 2015 - The Tales of Olympus

Assalamualaikum WBT and hello fashionista!

Aaaannndd I'm back! Sorry for the super late update on my blog. How are you? I'm doing good ^-^  well... no, not just good but actually i am so excited and in the great mood. I just can't contain my excitement in sharing with you all what I have for my upcoming Raya! Why it's the most loved NEW COLLECTION by XES! They have just released their Signature The Tales of Olympus 2015 Collection in breathtaking colors and design!




 


XES brand prides it self for developing perfect and affordable footwear for every family use. XES was founded under Shellys Marketing Sdn Bhd in 2012 and XES has more than 80 outlets branched out across shopping and retail complexes. These are collections of ladies, men and children's shoes that widely appeals to the masses for its style, comfort and value for money factor.





Lucky for me, I was invited to be include among fashion bloggers and media to attend this private launch by XES at Quill City Mall and also to be the first few to own one their Signature The Tales of Olympus 2015 Collection. yeayyy.. I was looking for my soon-to-be Eid handbag, so I think I might have just found the one! ^_^

Ooohhh the name sounds majestic, doesn’t it? That’s cause the newly Signature The Tales of Olympus 2015 Collection from XES is actually to die for! And I specifically love this all 12 The Tales of Olympus as you can see from my images below.


Combining a knee of classical with a renewed fascination for the great roman times, this season's top colour and design trends in footwear reflect the spirit of the classic and the artistic, with Greence-inspired hues like dyed black and deep red taking center of stage. Now let's take a closer look at each bag and shoes!




Tales Of Victory -The combination of effort diligence and faith is the recipe for victory. VICTORY is for those who reap rewards of such success.



 

Tales of Destiny - DESTINY is for those who follow  the starts and believe that something good awaits at the end of the rainbow




Tales of Heart - HEART is for those who embrace beauty from within.




Tales of Beauty - BEAUTY is for those who speak the kindest words that will move everyone they meet.




Tales of Glory - As a fighter your face challenges everyday.with poise and confidence. GLORY represents your glamour and grace shone from inside and out.



Tales of Enchantment - ENCHANTMENT represents the charm you excude that reason find magical




Tales of Love - True LOVE moves mountains love is for those who believe that pure love is the reason for a meaningful life.




Tales of Believe - BELIEVE is for those who never fail to have faith in the power of hope





Tales of Colours - COLOURS is for those who find fun in even the smallest thing.




Tales of Life - LIFE is for those who live life with intention to realize their dreams.




Tales of Courage - Courage is tailored for the bravest souls and you gain the highest respect from people around you.




Tales of Music - Music is for those who sing the language of soul.



The bags and shoes are overall fun and chic all at once. I just love the additional classic and rich Grecian element feature available on each bag.  The Tales of Olympus is what I call--perfection. Gahhhh I want them all!! I'm sure you want one for yourself too because they have various of different and awesome styles of shoes and handbags and that I'm sure any woman would love to carry! :) right? Hurry grab this Tales of Olympus from XES Signature Collection and Jom Celebrate Hari Raya with your new bags and shoes from XES.




Celebrating XES 13th Anniversary.





Launching XES mascot, Welcome to the XES family!




Game competition.




XES Family. btw thank you XES for having me and congratulation on your new XES's Tales Of Olympus Collection.




Your truly, syafiqah and yana from http://www.withlovekisses.com/




Group photo! And some of my blogger buddies! It was nice meeting you all :DD


Like seriously, Girl! why only look good with a new outfit when you can pert it up with new bag and also new bags? Browse through their Website or visit their outlet to find the best Raya deals and enjoy an incredible discount. Spread the word out and enjoy shopping for raya season with XES.






Yes!! I was all swollen up. I looked a like a hot air balloon..haha sampai hidung pun swollen macam smuft, well...Can you guess which one I brought home? *krik krik

Well, lucky for us woman, XES understands their costumers's need and has a wide range of range of brands coming in for Raya. Woman can scroll thought their web site and pick out the ones which catch their interest.


For more information and the latest updates about this initiative, Kindly visit
XES Shoes Official webpage at http://www.xesshoes.com.my/ or you may also become a fan at XS Shoes Facebook page at https://www.facebook.com/xesshoes  to get the latest updates and information.


Can't wait for Raya already! Be patient Aida, Ramadhan is just around the corner! :D Don't forget to wake up for sahoor tomorrow! :D I'm sure I'll be seeing lotsa sahoor images on Instagram! :p

Happy Shopping!

Continue Reading 1 comment

Hello Friday!


Aloha girrrrrls! 
A very good Friday morning, lovelies! Yes! It's Friday, which means the weekend is here!

I know this is a bit too early for me to update a blog post, but time is golden right now, and I will use every minute of it WISELY haha.. tapi sebenarnya sebab suami dah keluar pergi kerja. Ngehehehe... So what will you be doing this weekend? Me? Oh nothing, maybe I'll just staying at home and spent time dengan suami, kemas rumah dan petang boleh prepare food iftar sama-sama dengan suami :) honestly, I felt lazy to keluar dating macam dulu. Back pain and pelvic pain for most of the time and it's hard for me to move around. Probably my body is preparing for labour right?

Ok! Enough about me! Ngehehe.... 
Alhamdullilah It's Ramadhan is here, yeayyyyy. ohh my! time flies so fast and it's already Ramadhan 2015. So how's day two of Ramadhan so far? It feels great, doesn't it? :D Sorry there was no formal Ramadan wishes from me on my blog this year but I'm sure most of you are now already excited to face the fasting month of Ramadhan, right? Well I am here too! It's such a blessing for us all to be able to live and experience Ramadhan again this year. I hope that this year's Ramadhan will help bring us closer to the Al-mighty, and at the same time, become better Muslimahs than we ever were before :) InsyAllah.

Today is a special day in my calendar. So special that I wanna share with you all this lovely saying I found which honestly I adore and look up to :)




Looking forward for weekend ^_^
 Happy fasting and I'm sure I'll be seeing lotsa iftar images on Instagram! :p

Continue Reading No comments

Yes! I am..






Assalamualaikum & Hola everyone!
How the day treating you? I'm doing pretty okay I guess. Goshhh I miss you guys so much!!
Super duper sorry for the lack updates from 6 month ago. I've been such a bad blogger! Yes I have to admit! I have not been blogging for quite a while now.
But...if you follow me in Instagraam (@aidazura_sadzi), you might've know that haha... I do regularly update about my life there all the while being social as much as I can cause hey, Instagram is da bomb right? It's easy, and who doesn't love picture? ...
Or maybe I just couldn't find the time to sit on my work desk and blog. My bad T_T
Can you imagine I have not turn my laptop for almost since I got married and can you imagine how busy my married life T_T hahaha....
I felt so guilty you know? But life just got a bit too hectic and I am certainly running out of fingers to do everything all at once.


I miss you guys though.

As a quick update, I promise you guys I'll find the time to blog and  back writing here :D stay with my blog for the next update from me ^_^

 Life just doesn't feel right without it, y'know? :)


Continue Reading 2 comments