Motherhood meet & greet volume 3

Hai semua mummy! Sebenarnya ni kali pertama aida join program parenting, Seronok rupanya.  Program yang aida join kali ni organising under motherhood.com.my dan Baby Organic, dengan penajaan dari Lucky Baby,  Kath & Bell,  Omnicare mama,  Rumble Tuff,  my SMINK and Umee.

Untuk pengetahuan Motherhood.com.my adalah malaysia's no. 1 baby shop dan satu laman web rasmi yang menyediakan kelengkapan lengkap untuk ibu,  bayi dan kanak-kanan berserta info-info menarik untuk dikongsi dan diapply oleh ibu-ibu. 



Program bermula dari jam 11pagi dengan Opening speech dan tutorial Simple makeup untuk ibu nampak lebih ceria dan fresh dalam masa yang singkat.

Selain simple makeup, Baby Organic telah melancarkan Eczema Booklet semasa dalam majlis. TAHNIAH! untuk baby organic kerana usaha membantu semua ibu yang mengalami masalah anak dengan eczema. 


Booklet yang dilancarkan dan diagih for free.  Full with information dan insyallah boleh membantu mereka yang berhadapan dengan Eczema.

Acara paling aida suka bila kami semua diajar cara untuk massage talk dari omnicare.  Baru lah confident lepas ni nak massage baby sambil bercerita dan menyanyi. 



 During activities. Can you spot me? 😜
Semua enjoy dengan activities yang disediakan dan yang paling excited bila diumumkan lucky number. Tapi macam biasalah,  Aida selalu jer tak bertuah 😩 Tahniah pada yang bertuah bawa pulang double breast pump,  7 set umee bottle,  dan barangan hamper πŸ‘πŸ‘πŸ‘



Group phote with all organizer,  sponser and all beauty mummy 😍



A bag of joyful surprises! 
Ada yang berminat nak join untuk next event meet & greet? Kalau ada boleh contact aida atau terus ke website Motherhood.com.my 😊

Continue Reading No comments

Rice Mask Sheet Clear skin by Tonymoly

Hari-hari buka app and usha barang dekat shopee,  lepas tu terbeli mask sebab Tonymoly baru launch dekat shopee.  Memang mengundang betul lah! Mana taknya harga dah murah lepas tu diorang bagi lagi code discount. Memang terbeli lah πŸ˜‚

Kalau korang nak shopping dekat uniqlo boleh baca sini 😊
http://www.aidazura.com/2018/04/cara-jimat-bila-berbelanja-di-uniqlo.html?m=1



Product: I'M REAL Rice Mask Sheet
Claim for: Radiant & glowing
Brand:TONYMOLY
Price: Rm3.80 (normal price RM6.90)
Volume: 21g/1 sheet
Availability: watsons,  guardian, shopee
Made in: Seoul, Korea



Packaging dia memang patut dapt 5 bintang sebab tengok je terus rasa nak beli sebab comel 😍

Ingredients
Water, glycerin,  mineral oil,  Butylene Glycol,  Allantoin,  Polysorbate 80, Sorbitan Sesquioleate,  chlorphenesin,  Carbomer,  Xanthan Gum,  Sodium hyaluronate,  Dimenthicone,  Phenoxyethanol,  Tromethamine,  Oryza sativa *RICE, heza nediol,  propanediol,  fragrance,  Dipotassium glycyrrhizate,  caprylyl Glycol,  illicium verum (anise), fruit extras, disodium EDTA, snail secretion filerate. 




Ni rupa dekat dalam. 
 Lepas cuci muka,
  lap muka then boleh terus pakai.  
Apply to face and leave on for 20-30 minit then remove. 
Lepas tu,  boleh buat urutan simple dekat muka untuk all the goodness absorbed into the skin.

My experience 

Fit: Admittedly the face fit is not perfect. Large on the lower half of my cheeks,  but small around the eyes. But there's so much serum left in the packet so i use it and simply spread this onto the areas not covered by the mask.

Material: Tonymoly claims it's some special 3 layer pulp sheet but i feels like other cotton sheet mask out there.

Scent: Love the scent so much!  Did't smell like rice at all. I think maybe more to smell of flower.

My skin felt so incredibly reflreshed, hydrate, fresh,soft and look so much brighter and radiant.
Woth a try,  So much cheaper but it's still a great sheet mask.

Recommended 
Yes!  Especially if you have dry skin

Repurchase
Yes will definitely use again.


Tips/ Comman questions about mask? 

Boleh tak nak pakai sheet mask bawak tidur? 
BIG NO!  sbb bila sheet mask tu kering dia akan tarik sekali kelembapan kulit kita.  Kalau nak bawak tidur pakai sleeping mask.

Boleh ke pakai mask hari-hari? 
Boleh kalau mampu πŸ˜‚

Mask untuk apa? 
For me,  sheet mask ni macam instant noodles because it's quick and simple extra at pampering. It's gives my skin looking hydrating and make my makeup fits better. and also booster to have a good looking skin on that day.  Better to say,  is actually my emergency rescue.

Lepas dah pakai 30minit, boleh tak simpan dalam fridge dan pakai balik? 
BIG NO!  Tak boleh pakai balik.

Boleh simpan dalam fridge tak sebelum guna?
Aida pun simpan dalam fridge sebab rasa lagi best bila apply.

Nak bilas tak lepas pakai? 
Tak perlu! Sia-sia pakai kalau bilas.

kenapa bila pakai rasa pedih?
Mungkin allergic dengan ingredients contohnya alcohol. So sebelum beli make sure baca ingredients list dulu.



Continue Reading No comments

Cara jimat bila berbelanja di UNIQLO

Aida suka shopping tapi lagi suka bila dapat pulangan balik.  Macam beli dekat application shopback lagi banyak beli lagi banyak pulangan balik duit dalam bentuk duit 😍😍😍

Korang biasa kalau nak shopping lagi prefer pergi kedai ke lagi suka lepak rumah dan order online? 

Kalau aida,  lagi suka order online sebab kelebihannya:
boleh buat bandingan harga banyak kedai dalam satu masa. 
☑ lagi senang, jimat masa
☑ Tak serabut cari parking


Tapi tetap ada risiko bila shopping online antaranya
Salah  saiz
☑  Dalam website lawa nak mati tapi bila sampai depan mata rasa menyesal order 2,3
☑ tak ada return policy so nak tak nak kena juga beli benda yang dah order tu. 
☑ kena bayar postage *shopping dekat shopee ada free postage 8 kali setiap bulan πŸ˜‚


Hari tu pergi UNIQLO,  bayar sampai RM200.
Lepas bayar baru perasan diorang label iklan dekat kaunter pasal App UNIQLO. 

Actually dah download siap-siap sebelum pergi, tapi tak sempat nak godek-godek apa yang special pasal app ni 😭 nyesalllll

Bila dah download:
☑  Automatic akan dapat barcode untuk discount coupon.
☑  Lepas register dapat voucer Rm10.
☑  Tiap kali shopping, sebelum bayar wajib tunjuk app dekat cashier, nanti dapt dapat discount lagi untuk next purchase.



Contoh barcode dari phone lepas download and register.



Yang dah beli 😝 
2 unguk si kakak,  2 untuk si adik and of course 2 untuk ibu diorang...ayah diorang tolong bayarkan jer.


Macam mana dah ready ke nak shopping di UNIQLO?  


#UniqloxMarimeko is a new special limited edition collection😍😍😍
Biasa harga untuk marimeko RM100 ke atas tapi untuk collaboration dengan Uniqlo kali ni harga bermula dari Rm60 je 😡.

Continue Reading No comments

What in my diapers bag

Awal-awal dapat baby dulu benda yang paling tak suka bila keluar adalah nak kena bawak banyak bag.  Handbag, diapers bag,  dengan nak kendong baby lagi.  Kalau keluar dengan husband atau dengan mak, adalah jugak orang nak tolong angkut tapi bila keluar sengsorang??? Dah jadi masalah jugak bila tak tahu nak susun atur dan tak tahu apa yang paling penting nak masukkan dalam diapers bag.




Now dah upgrade jadi mother of two so dah boleh organize barangan ikut keperluan anak. So aida nak share apa yang ada dalam diapers aida bila bawak anak-anak keluar berjalan.  Contohya bila pergi shopping ke, pergi kenduri atau bila bawak anak-anak pergi riadah di zoo atau taman *dalam masa yang agak lama.


The first thing bila nak prepare diapers bag adalah jenis bag yang perlu bawak.  Bagi aida jenis yang macam mana tu kita sendiri yang kena tentukan. Sebab yang akan bawak bag tu nanti adalah kita sendiri jadi biar kita sendiri yang pilih design, warna yang kita suka.




Bagi aida,  aida suka jenis backpack dan warna yang unisex sebab husband pun boleh gunakan. Then mesti kena banyak compartment sebab senang nak susun barang dan tak berterabur.  Lagi satu,  kalau yang boleh attached dekat stroller lagi bagus.






Barangan yang ada dalam diapers bag ikut keperluan/paling penting:

☑ Diapers 2-4pcs *kalau boleh yang pant punya
☑ Wipes
☑ Sanitizer
☑ Sepasang baju
☑ changing pad/kain
☑ Toiletries eg:sabun, losyen, minyak telon
☑ Zip lock plastic *letak pakaian/diapers kotor
☑ Nursing cover/botol susu/susu/fm
☑ Pacifier *untuk adik
☑ Plain water and finger food

Aida susun barangan kat atas ikut turutan yang paling penting. So kiranya Diapers tu kena ada bila nak keluar kalau tak nak bawak diapers bag pun kena jugak selit dalam handbag πŸ˜‚
Then Pacifier, water and finger food tu bukan selalu bawak sebab tu aida letak paling bawah.


 
Picture credit to Pinterest







Antara tips yang aida boleh share 😊

☑ Keep it minimal. Pack apa yang SANGAT penting sahaja
☑ Rajin check bag sebelum keluar rumah.
☑ Use travel/sample size if possible. Aida gunakan sampel/ free product yang dapat bila beli barang tu untuk masukkan dalam diapers bag,  so jimat space.
☑ Pilih bag yang banyak pocket, senang nak organise dan cari barang.
☑  Ikut umur dan keperluan anak. Mana yang anak paling suka.  Eg: toys,  pilih yang favourite anak.
☑  Pilih jenis bag yang banyak compartment, so that barang semua lebih teratur dan senang nak ambik bila nak guna urgent.





Dua-dua anak aida tak menyusu botol,  sebab tu aida tak bawak susu atau botol.  Kelebihan lah kat situ. Dulu masa kakak minum formula milk, rasa renyah jugak sebab nak kena pack susu,  botol dan air panas jugak. Now bila dia sendiri reject susu dan boleh minum fresh milk yang ada dekat pasaran. Alhamdullilah jadi makin mudah. Tapi nursing cover kena bawak jugak takot baby direct feeding ni tak kira masa dan tempat, baby akan nangis bak susu.



Tapi aida kena jugak bawak benda ni ha.  Sebab Adreena memang suka sangat dengan benda ni. So ni idea how to keep pacifier clean.




Ni bag yang aida bawak pergi mana-mana. Senang nak bawak dengan anak dua.  😊



If you don't mind, boleh share apa lagi keperluan yang sepatutnya ada dalam diapers bag dan tip yang best untuk make sure diapers kita sentiasa up to date πŸ™ 😊

Continue Reading No comments

HEIMISH EXCLUSIVE PINK BOX (CHRISTMAS 2017) BY HERMO| ALL FULL SIZE PRODUCT 😳

Hai semua
Welcome back to my blog 😊 sorry for the lack update here, i hope you guys still remember me 😁  and if you follow my instagram @aidazura_sadzi, then i think you guys might already watched some short review and intro about @heimist product on my instagram story.

So if you want to know more the details and personal through then let's scroll down to read and know more.  πŸ‘‡


HEIMISH EXCLUSIVE PINK BOX and consist of
πŸŽ€ ALL CLEAN BALM 120Ml
πŸŽ€ REFRESH WATER 365ML
πŸŽ€ ALL CLEAN WHITE CLAY FOAM 150g


I am so happy with my recent purchase from @hermo even this is not my first time shopping at Hermo but for this time i could say the most worth-it. The reasons why I said this is the most worth-it purchase because this exclusive pink box contains of 3 full size product  and retailing for only RM115 *super friendly price* after less 45% (original price RM218.90 inc GST).





The original price of full size refresh water 365ml is RM89.90, and even with discount price,  it is still rounghly about RM70+. Buttttt i only have to pay RM115 for this exclusive pink box. (actually  after redeem Christmas voucher, i only paid RM105) how can i not happy πŸ˜‚

Stay tuned for my full review of them coming up next! As always, thanks for reading and see y'all in the next post 😘




For more informafion about this HEIMISH exclusive pink box,





Continue Reading No comments